Terug naar overzicht

Pelgrimkerk Haarlem

Deuren open voor stilte buiten.
Op zoek naar stilte? Een plek om tot rust te komen, te luisteren naar muziek, de dagelijkse sleur te doorbreken en tot jezelf te komen? Iedere werkdag is er ergens in Haarlem een moment om een half uur stil te zijn, vanaf 8 juni ook iedere dinsdagmorgen in de Pelgrimkerk te Haarlem.

De Pelgrimkerk in Haarlem wil graag een kerk voor de buurt zijn en dat begint met het openen van de deuren, aldus ds. Anne Post, tijdelijk predikant van de Pelgrimkerk. Ik ben naast mijn werk in Haarlem ook predikant in Zwammerdam een dorp midden in het groene hart. Daar is bij boeren de deur nog wel ‘los’, maar een kerkgebouw open? Met die vraag klopten een aantal gemeenteleden van de Pelgrimkerk bij me aan, zou dat kunnen? Daar gingen we mee aan de slag en twee weken later besloten we aansluiting te zoeken bij het ritme van Stadsklooster Haarlem aldus Anne.

Dit snelle handelen kwam met name tot stand na een bezoek aan de stiltemeditatie in de Grote- of St. Bavokerk. ‘Een oorverdovende stilte ervoer ik daar’ aldus mede-initiatiefnemer Stewart Osborne. Ook Rita Honders was  daar aanwezig en vertelt: ‘stilte daar is even weg uit de hectiek van de stad, te midden van anderen, even alleen en een Derde, 25 minuten intensief contact, opgetild worden om opgeladen weer verder te kunnen. Ghislaine Gillessen realiseerde zich daar wat echt belangrijk is, ‘de Bijbel spreekt over mediteren, hier kan het!’ Dat het daar niet bij zal blijven is een grote wens van Carst Terhorst: We willen midden in het Houtvaartkwartier staan en omzien naar anderen, een plek om verhalen te vertellen en naar te luisteren en ook een plek om stil te zijn. Ik hoop dat we binnenkort meer momenten kunnen aankondigen dat de Pelgrimkerk de deuren open heeft staan. Het is een inspirerende plek! aldus Carst, die in De Stookkamer voor Haarlem Zuidwest ook Het Kinderatelier organiseert.

Locatiegegevens: Stephensonstraat 1, 2014 KB HaarlemWat kun je hier doen?

Stiltemeditatie: Pelgrimkerk (dinsdag)

08/06/2021 Zoek de rust, vind jezelf in de stilte. Je bent iedere dinsdag welkom in de Pelgrimkerk. Aanvang 09.00 uur, einde 09.25 uur.