Kloosterstad Haarlem komt weer tot leven

Op zondag 28 oktober komt de stad Haarlem van bijna zeshonderd jaar geleden weer tot leven!

Op zondag 28 oktober komt de stad Haarlem van bijna zeshonderd jaar geleden weer tot leven! Dankzij de Haarlemmers Frank Petiet en Tessel Dekker, beide illustrator/grafisch ontwerper en Marius Bruijn, middeleeuwenkenner en theatermaker, is er nu een kaart van Haarlem rond ca. 1450. Met deze kaart krijgt de oude stad weer een gezicht. Een stad met stadsmuren, armoede en geschreeuw. Zonder uitlaatgassen, maar ook zonder riolering. Én een stad met kloosters, heel veel kloosters. We gaan het zien!

De oude kloosterstad komt die middag weer tot leven en ook het startschot van Stadsklooster Haarlem anno 2018 wordt gegeven! Stadsklooster Haarlem wil van Haarlem weer een kloosterstad maken. Want de rust en bezinning waar de kloosters vroeger voor stonden, is nog steeds actueel. Wij noemen het de grote waarden van stilte, schoonheid en aandacht. Her en der is dit nog steeds of voor het eerst in de stad te vinden. Het is goed dat er kaartenmakers en historici zijn die ons inzicht geven. Goed dat Haarlem weer een kloosterstad wordt. Niet meer zoals toen, maar toch samen de stilte, schoonheid en aandacht beleven.Meer lezen?

Geschiedenis

In de Middeleeuwen was Haarlem een stad met vele kloosters. Saai? Integendeel.

Als een morgenster op zoek naar stilte

Stilte is schaars. Hoewel mensen zeggen dat ze graag stil willen zijn, doen ze het vaak niet. Als een morgenster kun je misschien eens op zoek gaan, naar iets kostbaars.. Dankzij de stilte.

Leegte en stilte

Een kerkgebouw is niet bedoeld als een museum. Leeg maken, stil worden, en je eigen weg vinden...