Terug naar overzicht

De Oude Kerk

De Oude Kerk is een éénbeukige kerk met een driezijdig gesloten koor, driezijdig gesloten dwarsarm en een vieringtoren. In 1623–1625 kwam deze kerk tot stand naar plannen van Hendrick Jacobszn Staets en Cornelis Danckerts de Rij op de fundamenten van een in 1572 -tijdens het beleg van Haarlem- verwoeste kerk. De dwarsarm dateert van 1652.

In de vieringtoren (1759) hangt een mogelijk door Gobel Moer gegoten klok (1487). Bij een in 1939 voltooide ingrijpende restauratie naar plannen van architect Harm Korringa heeft men het schip westwaarts met één travee verlengd.
Het interieur wordt gedekt door houten tongewelven met trekbalken. Deze zijn voorzien van opschriften over de lotgevallen van de kerk. De kerk bevat een door Rombout Verhulst vervaardigd marmeren grafmonument voor ambachtsheer Adriaan Pauw (1653). De Oude Kerk èn het grafmonument van Adriaan Pauw hebben de rijksmonumentenstatus.

http://kerkpleinheemstede.nl/kerken/

Locatiegegevens: Wilhelminaplein, 2103 GS HeemstedeWat kun je hier doen?

Tijdelijk GEEN stiltemeditatie dinsdag 19.15 uur

Elke week op dinsdag. Zoek de rust en vind jezelf in de stilte. Je bent welkom iedere dinsdagavond (muv juli en augustus), in de Oude Kerk in Heemstede. Aanvang 19.15 uur - Einde 19.45 uur