Ate Hamstra: “Ik plaats mislukte schilderijen in een nieuw perspectief.”

Stadsklooster Haarlem en Tuimeltekst lanceerde dit voorjaar de bundel ‘Niemand is van hier’. Ruim 40 tuimelteksten verzameld en gebundeld. Kunstschilder Ate Hamstra illustreerde de bundel en vertelt in dit interview over de illustraties bij de tuimelteksten.

Een jaar nadat kunstschilder Ate Hamstra met pensioen ging, raakte hij na een herseninfarct rechtszijdig verlamd. Een lang revalidatieperiode volgde. Ate moest opnieuw leren spreken, en in al zijn gebruiken overgaan van rechts naar links. Ook met schilderen. “Ik moest mijzelf nieuwe technieken aanleren. De verfijnde aquareleer techniek lukte niet meer.” Ate begon met een grovere techniek met acrylverf, maar vijf jaar geleden heeft hij het werken met aquarelverf  weer met veel plezier opgepakt.

Weidse landschappen in een nieuw perspectief

Weidse landschappen, dat is zijn expertise. “Ik schilder graag landschappen met een lage horizon in een expressieve vorm. Ik gebruik veel verschillende kleuren en laat de kleuren met gebruik van veel water in elkaar overlopen. De tekeningen verfijn ik met details.” Niet alle kunstwerken hangen aan de wand of in exposities. Soms komt het voor dat landschappen mislukken. “Details van mislukte werken zijn vaak te gek! Ik snijd mislukte exemplaren daarom in grote en kleine vlakken en plaats ze in een nieuw perspectief door elementen toe te voegen.”.

Relatie tussen beeld en tekst

Toen Ate werd gevraagd de illustraties in de bundel ‘Niemand is van hier’ te verzorgen, twijfelde hij geen moment. “Ik heb de teksten gelezen, mijn gedachten erover laten gaan, en ben gaan zitten. Tekenen; eerst met kleurpotloden en krijt. Ik las de teksten, en dacht: wat zie ik? Wat voel ik? Hoe werkt deze tekst op mij in? Hoe geef ik vorm aan dit gevoel? Kleurpotloden, dat werd hem niet. Dus toen heb ik mijn verknipte aquarellen van de stapel gepakt en bekeken. Mislukte landschappen plaatste ik in een nieuw perspectief. Ik heb bij de verschillende teksten een afbeelding gezocht of samengesteld.” De illustraties in de bundel ‘Niemand is van hier’ zijn details van kleurrijke en ruimtelijke Groninger en Friese landschappen en intieme Drentse landschappen.

De mooiste combinatie van beeld en tekst vindt Ate de tuimeltekst ‘Donkere wolken pakken wij samen.’ gehuld in een donkere wolkenpartij. “Een tuimeltekst is abstract. Iedereen kan het op zijn of haar manier interpreteren. Het leuke aan deze quote is dat ik de donkere wolken uit mijn schilderij laat vliegen, maar het ‘samen pakken’ is een ander verhaal, daar is interpretatie en fantasie voor nodig. Bij mij, maar ook zeker bij de lezer.”

 

De bundel ‘Niemand is van hier’ is - zolang de voorraad strekt - tegen een gift verkrijgbaar via info@stadskloosterhaarlem.nl.